Omgeving

Hongarije is een typische "meer dan verwacht" bestemming, een Land met veel perspectief volle verrassingen!

Algemene informatie over Hongarije  WOW HUNGARY  

Een van de meest tot de verbeelding sprekende landen is ongetwijfeld Hongarije: het land van de poesta's ! Middelpunt van het land is de bruisende, sfeervolle hoofdstad Boedapest met vele bezienswaardigheden en waar het roemrijke verleden nog tastbaar is. Hongarije is één van de meest geliefde vakantieoorden. Als men in één van de velen rustieke plaatsjes is moet men zeker iets proberen uit de beroemde Hongaarse keuken! De wereldberoemde goulash gecombineerd met een glas Stierenbloed (typisch volle Hongaarse rode wijn) is zeker niet te versmaden. Hongarije is een zeer populaire toeristische bestemming, zeker ook voor Nederlanders en Belgen. Hongarije leent zich uitstekend voor mensen die kennis willen maken met een uiterst gastvrij en cultuurrijk land. De meest populaire bestemmingen voor toeristen zijn de talrijke spa oorden en thermale baden, voornamelijk die in Komarom, Hévíz, Hajdúszoboszló en Boedapest liggen in de omgeving van het Park. Uiteraard dragen het doorgaans zonnige klimaat en de relatief veel lagere kosten bij aan deze bijzondere aantrekkelijkheid van het land Hongarije.

Onbezorgde levenswijze.
Een prachtig landschap. De rustige en onbezorgde levenswijze van de Hongaren en de natuur maken dit land tot een top plezierig verblijf.
De hoofdstad Boedapest ademt een bepaalde serene rust uit maar daarnaast ook het stadse leven en romantiek.
Zeer absoluut een bezoek waard.

Deze vakantievilla's zijn gelegen in een rustige natuurrijke omgeving bij veel kleinschalige dorpen. Prachtige vergezichten bieden het decor. Het landschap is wijd en schilderachtig en bijzonder natuurrijk.
Uit de buurt van het massatoerisme maar wel dichtbij de mooiste bezienswaardigheden.

Rijke traditie.
Hongarije, het land met een rijke traditie.
De echte natuur, het heerlijke eten, de rust en de ruimte en niet te vergeten, de zeer vriendelijke bevolking.

Een goedkope vakantie, reis naar sfeervol Hongarije en geniet een optimaal verblijf in het prachtige en comfortabele Villapark Vargesztes.

Vliegvakantie en gelijk uw auto huren bij aankomst is gunstig, het vakantiepark ligt dicht bij vlieghavens Boedapest, Wenen en Bratislava, aan deze vlieghavens uw auto huren is eenvoudig en voordelig.

Zeg maar rustig goedkoop.
Hongarije, al jaren een vakantieland bij uitstek. Het leven is er onbezorgd, zeer goed betaalbaar, zeg maar rustig goedkoop!

Aangename zomers.
Hongarije heeft een gematigd landklimaat, de warmte is zomers dus zeer aangenaam.
De gemiddelde temperatuur van juni tot en met augustus is 26° graden. Aangename
zomers met meer dan 2000 zonuren per jaar.

Uniek in al haar facetten.
Hongarije, het land met de grote laagvlaktes, het land van de bergen, tussen de bergen, het land van de thermaalbaden, uniek in al haar facetten.
Zie en beleef wat Hongarije u te bieden heeft!
Wie Hongarije heeft bezocht zal het voor altijd in het hart sluiten.

Autovakantie, het vakantiepark ligt dichtbij Boedapest, Balatonmeer, Wenen, Bratislava en vele andere steden, schitterende plaatsen, dorpjes en bezienswaardigheden.

Villapark Vargesztes heeft werkelijk alle ingrediënten in huis voor een echt fijne vakantie voor iedereen en dus ook voor alle leeftijden, speciaal in het hoogseizoen geniet vooral de jeugd van een prima verzorgd animatieprogramma en vinden zij elkaar daarna blindelings voor het verdere optimale verblijf en genieten in het Resort! Ouders komen ook juist daardoor helemaal aan hun trekken en ervaren hun vakantie in  het Resort Villapark Vargesztes al spoedig voor een herhaling vatbaar!

Het park beschikt onder ander over een subtropisch overdekt 300 m2 zwembad, een tweetal open lucht zwembaden met 2 glijbanen en een kinderzwembadje, horecafaciliteiten en diverse sportvelden, tennisbaan, bowlingbanen, enz. 
In het hoogseizoen is er een breed scala van animatieprogramma's voor jong en oud.

De indrukwekkende stad Boedapest is op slechts 70 kilometer afstand van het park gelegen. Een bezoek aan deze stad mag tijdens uw verblijf dan ook eigenlijk niet ontbreken en maakt uw vakantie compleet!

Vargesztes ligt werkelijk ideaal in noord Hongarije zeer centraal in het drie landen punt van Hongarije, Oostenrijk en Slowakije en is het centrale vertrekpunt naar : Wenen–Bratislava en Boedapest, de 3 meest fraaie metropolen in midden Europa; Boedapest op 70 km, Wenen op 180 km en Bratislava de prachtige hoofdstad van Slowakije ligt op nog kortere afstand maar 140 km van ons Resort.

Gratis openbaar vervoer voor kinderen tot 6 jaar en 65+

Er zijn diverse opties als je op eigen houtje een stedentrip regelt in Boedapest om van het Airport bij je accommodatie te komen. Privetransfer, Minibustransfer of met openbaar vervoer.
Wij hebben gekozen voor de gedeelde airport minibus. Er is een balie in de aankomsthal (als je op je koffer staat te wachten, maar je kan vooraf ook al via het internet boeken) Je wordt dan voor de deur afgezet en ook weer opgehaald (10,00 enkel, 17,00 retour) Voor de echte backpackers nog onder ons... er is ook een locale bus/treinverbinding naar het centrum + dan nog stukje metro. Dat kost dan hooguit 5 euro. En met het boeken van de minibus service krijg je dan weer korting ook op de Boedapest card.... vrij gebruik van al het openbaar vervoer binnen het centrum en gratis of met korting toegang tot bezienswaardigheden en gratis stadswandelingen e.d. 65 plussers opgelet: die reizen zo wie zo gratis met openbaar vervoer in Boedapest.  Zit je niet te wachten op de speciale Boedapest card voor toeristen zijn er volop kaartkeuzes mogelijk. Maar alleen het boekje dat bij de Boedapest kaart zit is al reuze handig om de stad mee door te komen. 

Kuuroorden en -baden in Hongarije

Een van de natuurlijke rijkdommen die Hongarije rijk is, is zijn geneeskrachtige water in de vorm van warmwaterbronnen, thermaalbaden en kuuroorden. Overal waar men boort, vind men wel warmwaterbronnen. Een verklaring daarvoor zou kunnen zijn dat het een overblijfsel is van de voormalige binnenzee (Pannon-zee) die tienduizenden jaren geleden met puin en zand opgevuld werd (en zo de Nágy Álföld vormde) doordat de uitlopers van de Alpen en de Karpaten werden gevormd.

De thermale baden, met hun geneeskrachtige werking, brachten eeuwen geleden al een bad cultuur in Hongarije voort. Het thermaalwater wordt gebruikt in vele accommodaties, zoals kuurbaden, ( open lucht ) zwembaden en thermaal hotels, en er komen nog regelmatig nieuwe bij.

Het warme klimaat van de Laagvlakte, met zijn de vele uren zonneschijn, en het geneeskrachtige water, dat verschillende minerale zouten bevat vormen een extra attractie, om optimaal van te genieten!

Het meeste geneeskrachtige water helpt bij reumatische en neurologische aandoeningen, bij problemen met het bewegingsapparaat, bij huidkwalen, gynaecologische klachten, ontstekingen, spijsverteringsziekten en bot problemen.

Er zijn genoeg baden in heel Hongarije, om het hele jaar te vullen met iedere dag een andere locatie.

Rondom Villapark Vargesztes

Rondom Villapark Vargesztes is een prachtige omgeving waar jong en oud volledig aan hun trekken zullen komen.
Van de gezellige dorpjes, interessante kerken, kloosters, kastelen en burchten naar het sportvissen, golfen, paardrijden en nog vele andere activiteiten zoals hieronder beschreven.

In het dorp Vargestes zelf en de directe omgeving van Vargesztes, vooral ook in het Vertes gebergte het natuurreservaat Vertes en ook iets verder weg, is deze prachtige omgeving zeer geschikt voor mooie wandelingen en/of fietstochten te maken!        http://www.vakantieparadijs.com EXPERT Partner laat dit allemaal zien op deze Website!

De natuur rondom Villapark Vargesztes is prachtig mooi!

 

Direct naar reserveren of een offerte aanvragen.

De natuur rondom het Villapark Vargesztes

'De beelden zijn voor Nederlandse begrippen uniek. We komen net uit een eeuwenoud badhuis in de fraaie stad Boedapest en moeten nog 5 minuten rijden naar ons vakantiepark Vargesztes. De zon is zojuist achter de horizon verdwenen. Al voor de tweede keer moeten we de auto afremmen voor roedels overstekende herten die ons met hun grote, nieuwsgierige ogen aanstaren en dan pijlsnel verdwijnen in het ons omringende bos.'

Dit fraaie natuurgebied bestaat hoofdzakelijk uit het Vertesgebergte en heeft een oppervlakte van ruim 15.000 ha. Het vakantiepark Vargesztes ligt direct aan de voeten van dit gebergte. Omdat de bergtoppen van het Vertesgebergte slechts 487 meter hoog zijn is het gebied goed toegankelijk. De drie belangrijkste bergtoppen zijn de Nagy Csákány (487 m), de Körtvélyes (480 m) en de Csóka-heuvel (479 m). Fraaie en goed beschreven wandeltochten voeren direct vanuit het vakantiepark door dit aantrekkelijke gebergte.

Wilt u op de fiets dit gebied verkennen, dan kan dat. De mountainbikes staan op het vakantiepark voor u klaar!

In dit aantrekkelijke natuurgebied wonen talrijke diersoorten, waaronder enorme roedels herten, wilde zwijnen en honderden vogelsoorten. Vossen jagen met hun spiedende ogen op het kleinere wild, waaronder hazen en konijnen. Kuddes paarden grazen in de met groen gras bedekte almen. Ook de plantenwereld is zeer bijzonder voor Hongarije. Van de 77 verschillende plantensoorten zijn er 4 die alleen in dit gebergte voor komen, terwijl 14 plantensoorten volstrekt uniek zijn voor Hongarije en alleen in dit natuurgebied worden waargenomen. Eeuwenoude eiken en even oude beuken bepalen verder het aangezicht van dit bergachtige gebied. Zij kijken neer op een eeuwenoude geschiedenis. De vroege voorvaderen van de hedendaagse Hongaren jaagden in dit gebied onder dezelfde boomkruinen. In de herfstmaanden kleuren de bladeren van de bomen van geel tot dieprood. Geen wonder dat men hier spreekt van de Hongaarse 'Indian summer'.

In het vakantiepark Vargesztes is een speciale poort waarvandaan verschillende wandelpaden door het Vertesgebergte leiden. Beroemd is de nationale blauwe wandeltocht door het Vertesgebergte. Andere veel bewandelde routes voeren u naar het Gesztes kasteel en het dorpje Vargesztes (afstand: 2 km) of naar het dorp Verteskozma (afstand: 7 km).

Wij wensen u alvast veel wandel- en fietsplezier!

 

Majk ofwel Majk-puszta ligt op ongeveer 15 kilometer afstand van Villapark Vargesztes. Hier ligt het prachtige Kamalduli Hermitage, een bijzonder klooster. Graaf Jozef Eszterházy gaf de heerschappij over de hermitage in Majk aan de Kamaldul orde in 1727. De Hermitage werd gebouwd met de hulp van verscheidene patroons. Het leuke van Majk is dat u er per auto kunt komen, maar ook per fiets. Het is slechts een uurtje fietsen via een goed berijdbare landweg die start direct vanaf het villapark (aan de overkant van de doorgaande weg). De fietstocht is leuk en ontspannen. U ziet de toren van het klooster al van verre boven de landerijen uitsteken. Alleen in de eerste kilometer van de fietstocht moet u af en toe afstappen voor het mulle zand, maar dat maakt de tocht des te avontuurlijker! Alleen het laatste stukje gaat over een verharde weg. Vraag voor de zekerheid bij de receptie om een kaart (voor het laatste stukje over de verharde weg) of een duidelijke uitleg, al kunt u moeilijk verdwalen. Het klooster kan van binnen worden bezocht; u zult uw ogen uitkijken zo bijzonder is het. Er worden rondleidingen door het klooster van Majk gegeven, soms ook in het Duits of Engels. Een `must’ voor iedereen die ons villapark bezoekt!

Vakantieparadijs.com

Top Vakantieprak Hongarije


Veel activiteiten mogelijk in de directe omgeving van Villapark Vargesztes

  • Zeer veel Kuuroorden in Hongarije
  • Paardrijden,  of een rondrit met paard en wagen in de winter met paardenslee of arreslee
  • Rondvlucht 2 persoonsvliegtuig
  • Zweefvliegen
  • Sportvissen of zwemmen dichtbij het park, er zijn meerder meertjes
  • Rondvluchten met een heteluchtballon
  • Golfen in Tata
  • Avontuurlijke overlevingstocht
  • Wandeltochten in het Vértes gebergte van Vargesztes en omgeving
  • Zwemmen vissen en recreëren in het heldere meer, zeer dichtbij het park

Prachtige wijnregio's in de buurt van het park

Topwijnen uit Hongarije( Link)

  Hongaarse wijnhuizen Link

 Het Velence meer

 

Het Velence meer ligt ongeveer 50 km van Vargesztes. Het Velence meer is omringd door een prachtig natuurgebied van zo’n 25 km2. De gemiddelde diepte van het meer is 1,2 meter en dankzij vele zonuren bereikt het water ’s zomers een temperatuur van ongeveer 27 graden.

Er zijn veel strandjes aan het meer en het gebied is ook ideaal voor zeilsporters of vissers.
Opgelet; met een motor aangedreven bootjes zijn niet toegestaan. Stranden vind je vooral in het zuiden en oosten van het meer. Er zijn ook veel gezellige vakantiedorpjes te vinden. Het toeristisch centrum wordt gevormd door de plaatsen Agárd, Gárdony, Velencefürdö, Kápolnásnvék en Velence. Na een bezoek aan Velence is de berg “Bence” niet te missen, vanaf Bence heeft u een prachtig uitzicht over het meer.

Eenderde deel van het meer is een beschermd vogelreservaat, waar meer dan 28 verschillende soorten vogels ongestoord van het leven genieten. Een aanrader is het Velence-gebergte, aan de noordkant van het meer. Het is er heerlijk wandelen. Hongarije staat vol met mooie thermaalbaden. De streek rond het Velence heeft ook enkele mooie baden, zoals het thermaalbad in Agárd. Dit overdekte bad, met een temperatuur van 36 graden, is goed voor zowel lichaam als geest. In de zomer worden hier trouwens ook veel popconcerten gegeven.

Qua cultuur is er een hoop te beleven in de stadjes aan het meer. Er zijn enkele prachtige kastelen te bezichtigen zoals het Brunszvik-kasteel in Martonvásár, het kasteel Cziraky in Lovasberény of de kerken van Vál, Nadap en Pázmánd. In de winter zal de kou de pret niet drukken, het is namelijk fantastisch schaatsen en ijszeilen op het Velence meer.

Interessante websites met tips voor uw reis naar Hongarije en uw uitstapjes

vanuit het Park Vargesztes.

        
Prachtige Wijngaarden
Reisgidsen over Hongarije
Donauknie                           
Velence meer
Goedkope vliegtickets boeken

Hongarije vakantienet
Zoek en boek uw autohuur online Ga naar Budapest.nl
Holiday Cars Autoverhuur                                                                                                                                 

Bezienswaardigheden dichtbij het park:

Het dorpje Várgesztes ligt 2 km van het park in het hartje van Vertes. Várgesztes, is het laatste dorpje voor de tot beschermd natuurgebied uitgeroepen Vértes. Geschiedenis kunt u ervaren in het dorpje met de mooie middeleeuwse burcht. Hier kunt u bij goed weer de hele omgeving bewonderen. Tata; De waterstad Tata, het culturele centrum van de gemeente ligt 20 km vanaf het park. In Tata vindt u 2 grote meren, een burcht en nog een heleboel interessante bezienswaardigheden.Komarom; ligt ongeveer 35 km van het park naast de rivier de Donau, wat tevens ook de grens is tussen Hongarije en Slowakije. In het naast gelegen dorpje kunt u heerlijk winkelen. In Komárom is tevens een attractie op Europees niveau te weten het thermale huis wat in de winter en zomer geopend is. Wij organiseren hier naartoe bus excursies voor onze gasten vanaf 8 tot 72 personen.

Verdere bezienswaardigheden :

Zeer veel te zien in Budapest : de Donaubocht, Székesfehérvár, Monostori, Pannonhalma, Györ, Esztergom, Visegrad, Majk, Szentendre, Tata  en nog veel meer!

Impressies van de de directe omgeving

 

Vargesztes

Várgesztes, op 70 km van Budapest aan de voet van het Vértes gebergte, is bekend om zijn middeleeuwse Burcht, 3 km van het park gelegen.

 

ooit in het bezit van de familie Esterházy.
De Swabische voorouders hebben zich in 1776 in het dorp gevestigd. Het symbool van het dorp is de klok, omdat volgens overlevering deze voorouders bij klokgeluid het dorp ingetrokken zijn.

Midden in het dorp is de Rooms-Katholieke kerk en vlak hiernaast het nieuwe Dorpshuis, met sporthal, congreszaal, school en kleuterschool.
De meeste van de 550 inwoners zijn van Duitse afkomst.

Szentendre,LINK,  charmant stadje ligt aan de Donau

Dit historische en charmante stadje ligt aan de Donau ongeveer 19 km ten noorden van Boedapest en is bekend om zijn goed geconserveerde huizen en kerken. Velen zijn gebouwd in de Balkan stijl. Dit omdat dit gebied origineel bewoond werd door Servische vluchtelingen.
Onder de huidige bewoners zijn vele Artiesten vertegenwoordigd, Szentendre is dan ook een toonbeeld van kleine winkeltjes en galerieën, die vrijwel op iedere straathoek te vinden zijn.
De stad is geheel ingesteld op nostalgische toeristen, winkeltjes, restaurantjes, uithangborden, monumenten en ornamenten op de huizen, allemaal zijn ze fotogeniek en uitnodigend.
Een bezoek aan Szentendre is zeer zeker de moeite waard, zowel op cultureel als op artistiek niveau. Er is geen lijst beschikbaar maar gedurende een wandeling door dit mooie stadje kom je bijna overal wel iets tegen dat je aandacht trekt

Tata 

TATA Link
Tata meer

Tata meer

De geschiedenis van Tata gaat terug tot de vroege Middeleeuwen en schriftelijke bronnen uit de elfde eeuw maken al melding van de Benediktijner Abdij.
Het symbool van Tata is de Burcht, die tijdens de regering van Ludwig I gebouwd is en later een geliefde verblijfplaats werd van de Hongaarse koningen.
De burcht veranderde onder de Turkse overheersing regelmatig van eigenaar en speelde ook een rol in de Bevrijdingsoorlog van 1848-49. Op 3 mei 1849 trok  Arthur Görgey van hieruit op richting Buda.
Tata is rijk aan meesterwerken in de bouwkunst.
De Burcht, het symbool van de stad, werd in de veertiende eeuw gebouwd en kreeg na talloze verbouwingen zijn huidige vorm aan het eind van de vorige eeuw.
Op het Kossuth Lajosplein staat de monumentale Heilige Kruiskerk.
Op het Országgyülés Plein staan de Kloosterkerk van de Capucijners en de klokkenstoel.
Aan de oever van het Cseke Meer ligt de Engelse Tuin met zijn botanische bijzonderheden, met het “Kleine Kasteel” en de kunstmatige ruine uit brokstukken van onder meer de kerk van Vértesszentkereszt.
Aan de oever van het Öreg Meer staat het slot van de Esterházy’s, van waaruit men een prachtig uitzicht heeft over de Márványberg met zijn Piaristenklooster en –school.
Bronnen, twee meren en verscheidene beken maken de stad bekoorlijk. Het is geen toeval dat dit stadje als “Stad van het water” wereldberoemd is, evenals zijn Water-, Muziek- en Bloemenfestival. 

Visegrád - De renaissance komt tot leven

Börzsöny aan de overkant van de Donau Visegrád ligt halverwege Boedapest en Esztergom. De Donau slingert hier tussen Visegrádhegye en het Börzsönye gebergte door.
Visegrad is een van de meest idyllische stukjes Donauoever.
Visegrád betekent Hoge Burcht. Het is een Slavisch woord. De Slaven hebben zich hier gevestigd op de restanten van een Romeinse burcht.
Koning Béla IV begon in 1250 met de bouw van de burcht.
Luisterrijk hoogtepunt van het paleis in Visegrád kwam tijdens de regeerperiode van Koning Mátyás.
Strategisch gelegen: het kasteel van Visegrád. De Gouden Eeuw van Visegrád was tijdens de regeerperiode van koning Mátyás Corvinus Hunyady.
Deze renaissance koning leefde in de 15e eeuw. Zijn 350 kamers tellende paleis in Visegrád schitterde van luxe en bezat met rood marmer versierde fonteinen.
Het ooit prachtige renaissance paleis in Visegrád is nu een ruïne De Turken, een aardbeving en een bevel van de Habsburgers hebben het kasteel in Visegrád in een ruïne veranderd. De Habsburgers verwoesten in de 18e eeuw alle kastelen en burchten in Hongarije.
Latere migranten gebruikten de stenen van het paleis om huizen te bouwen.
De burcht in Visegrád torent hoog boven de rivier uit Als u de burcht in Visegrád opgeklauterd bent, wordt u beloond met de mooiste vergezichten op de Donau en het achterliggende bosrijke gebied

Visegrád, Donauknie,

De Donauknie.
U beseft het belang van de strategische positie van de burcht van Visegrád. U ziet de schepen van verre over de Donau aankomen en door de steile klim is hij moeilijk bereikbaar.  Voorstelling in het wassenbeeldenmuseum in Visegrád In de burcht van Visegrád zijn tentoonstellingen, een wassenbeeldenmuseum en een martelkamer.
In de martelkamer wordt goed duidelijk welke gruwelijkheden mensen in staat zijn elkaar aan te doen.
Visegrád - Ridderspelen en blijde gevechten De valkenier is de laatste bewoner van het kasteel in Visegrád. Het renaissance paleis van Visegrád is in de zomer het toneel van ridderspelen.
Kinderen kunnen kennismaken met de schandpaal en af en toe wordt de blijde in stelling gebracht.Het kasteel in Visegrád heeft nog één heuse bewoner: de valkenier die shows verzorgt bij het kasteel woont er ook. U mag de valken aaien en soms even op uw hand houden.
Visegrád - De Salomon toren
De Salomon toren maakte vroeger deel uit van de stadswal. Als u vanuit Boedapest Visegrád binnenrijdt, komt u onder de voormalige stadspoort door. De poort is met een trap verbonden met de 31 meter hoge Salomon toren.
Dit vijf etages hoge bastion is een van de best bewaard gebleven romaanse woontorens van Midden-Europa.
De toren is onderdeel van een vestingwal uit de 13e eeuw, die de toren verbond met de burcht. In de toren liggen archeologische vondsten uit de tijd van koning Mátyás.
Eten in stijl in Visegrád U sluit uw bezoek aan de Middeleeuwen in Visegrád in stijl af in de 'Renaissance Étterem'.
De obers en serveersters lopen in de elegante kleding uit de tijd van koning Mátyás rond. Het eten wordt op de renaissance manier geserveerd in Visegrád.

Tatabánya 

Tatabánya   LINK

Tatabánya ligt aan de voet van het Kö gebergte, tussen het Vértes- en Gerecsegebergte. Tatabánya heeft 75.000 inwoners en werd op 10 oktober 1947 gesticht uit Alsógalla, Felsőgalla, Bánhida und Tatabánya. Het gebied is vanwege zijn gunstige natuurlijke omstandigheden reeds sedert het Paleolithicum bewoond. Tatabánya is een industriestad. Bezienswaardigheden: Turulvogel (een bronzen adelaar opgericht ter herdenking aan een slag met Beierse troepen in 906). Szelim Grot, Mátyas Bron, Szarvas Bron.   

Komárom LINK

Komáron ligt 25 minuten rijden van Várgesztes. 
Bezienswaardigheden zijn de barokke Rooms-Katholieke Kerk, de Pastorie en het Slot van Gyürky, dat aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd is. Het Slot

functioneert als ziekenhuis. Het Marktplein (Vásártér) is het vestigingsgebied van kooplui en handwerklieden uit Brigetio. In de stad zijn al tien jaar opgravingen aan de gang. Komáron wordt voor het eerst in oude geschriften genoemd in 1037, onder de naam Camarin. De belangrijkste bezienswaardigheid vormt de serie vestingen, tussen 1809 en 1877 gebouwd. Het Monostor Fort in het westen van de stad is de grootste, met als bijzonderheid dat het van buitenaf helemaal niet te zien is. Bij het artilleriebastion worden theaterstukken opgevoerd. In het fort is de tentoonstelling “Burgers, forten, soldaten van Komáron van de vijftiende eeuw tot 1991” te zien. Toen het gebouwd werd liep er een gracht omheen.
Het Igmándi Fort, het kleinste van de serie, biedt onderdak aan de collectie stenen monumenten van het György Klapka Museum. De ontwikkeling van de stad werd onderbroken door de Eerste Wereldoorlog. Toen werd in het Verdrag van Trianon het stadsdeel aan de linkeroever van de Donau toegewezen aan Slowakije en heet nu Komarno.

Majk
 

In Majkpuszta, 10 km van Várgesztes, stichtten Premonstratenzers in 1252 een klooster. Na de Turkse overheersing werd in 1733 een nieuw hoofdgebouw neergezet en een kerk. De monniken zelf gingen er omheen wonen in een ring van 20 kleine huisjes, bestaande uit slaapkamer, kapel, werkkamer en zitkamer. Van deze huisjes zijn er 17 bewaard gebleven. Ook het hoofdgebouw bestaat nog, ondanks een brand in 1945. Van de kerk bestaat alleen de toren nog.
Bezichtiging is alleen mogelijk per rondleiding.

Majk ligt in Midden-Transdanubië niet ver van Vargesztes
 
De in witte pijen gestoken Kamandul-heremieten woonden hier in aparte cellen. Zij hadden een zwijgplicht en leefden volgens een strenge kloosterregel. De in het midden van de achttiende eeuw gebouwde zeventien kluizenaarswoningen waren ideale woonplaatsen voor monniken: ieder had er zijn eigen kapel, slaapnis, werkplaats en spijskamer.

In een van de huisjes is nu een tentoonstelling ingericht over deze kloosterorde. Tussen de kluizenaarswoningen staat in het midden de in goede staat gebleven kerk. De kerktoren biedt een prachtig vergezicht en elk kwartier speelt er een carillon. Dit komt voor in Hongarije. 

De indrukwekkende stad Boedapest is op slechts 70 kilometer afstand van het park gelegen. Een bezoek aan deze stad mag tijdens uw verblijf dan ook eigenlijk niet ontbreken en maakt uw vakantie compleet!

Balatonmeer op 1 uur rijden vanaf het park

3 landengebied; Hongarije, Oostenrijk, Slowakije

Vargesztes ligt werkelijk ideaal in noord Hongarije

Zeer centraal in het drie landen gebied van Hongarije, Oostenrijk en Slowakije en is het centrale vertrekpunt naar : Wenen–Bratislava en Boedapest, de 3 meest fraaie metropolen in midden Europa; Boedapest op 70km, Wenen op 180 km en Bratislava de prachtige hoofdstad van Slowakije ligt op nog kortere afstand, 140 km van ons Resort.

Vargesztes

Boedapest bezoeken vanuit Villapark Vargesztes

Boedapest LINK

Er zijn maar weinig steden in Europa die zoveel te bieden hebben als de Hongaarse hoofdstad Boedapest (Hongaars: Budapest). De stad strekt zich uit over beide oevers van de Donau. Geen wonder dat velen de stad Boedapest de 'koning van de Donau' noemen!


De naam van de stad met haar 1,7 miljoen inwoners ontstond pas in 1873 toen het stadsbestuur besloot om beide wijken aan weerszijden van de Donau bijeen te voegen. Op de westelijke oever vond (en vindt) u namelijk de wijk Boeda (en Óbuda) en op de oostelijke oever de stadswijk Pest, samen Boedapest. Naast Hongaren wonen er in de stad Boedapest Roemenen, Roma, Arabieren, Russen, Duitsers en andere Europeanen.

Weinigen beseffen dat de gemiddelde temperatuur in april en oktober op de middagen in Boedapest en omgeving tussen de 16 en 17 graden ligt. In mei en september is dit tussen de 21 en 22 graden. In de zomermaanden juni, juli en augustus is het overdag 24 graden of hoger!!

U kunt de stad Budapest echt het gehele jaar bezoeken. In de wintermaanden is de lucht vaak helder en zijn eveneens alle bezienswaardigheden geopend. Niets is er heerlijker dan een bezoek aan een kuuroord in de koude wintermaanden! Niet minder dan 70 miljoen liter warm bronwater met een temperatuur van 21 tot 78 graden Celsius stroomt hier dagelijks naar het aardoppervlak! 10 kuuroorden (Spa's) zijn het gehele jaar dagelijks voor wellness gasten en bezoekers geopend.


De stad Boedapest bezit tal van bezienswaardigheden en overblijfselen uit lang vervlogen tijden, waaronder Romeinse ruïnes, eeuwenoude Turkse baden, barokke en gotische monumenten, evenals kleine architectonische wondertjes uit de Art Nouveau en in de witte stijl van Bauhaus. Daarnaast zijn de oevers van de Donau en de Andrássy Avenue  op de lijst van UNESCO World Heritage Sites geplaatst. De 2310 meter lange Andrássy Avenue (Andrássy út) verbindt het Elisabethplein met het Heldenplein in de stadswijk Pest.

In niemands reisprogramma aan Boedapest mag een bezoek aan de burcht van Boeda ofwel het Buda kasteel ontbreken. Het historische kasteelcomplex in de stadswijk Boeda ligt op een hoogte van 70 meter en kijkt uit over het stromende water van de rivier de Donau. Aan haar voeten kunt u dwalen door bezienswaardige straten en pleinen met aantrekkelijke winkels, cafés en restaurants. Beroemd is de Matthiaskerk die u kunt bezichtigen. Het fraaiste uitzicht heeft u vanaf het opmerkelijk gebouwde Vissersbastion (Halászbástya) en het plein voor de Nationale Gallerie, een zeer interessant museum. Fameus zijn de elf bruggen die de Donau overspannen. De allerbekendste en de oudste (1849) is de zogenoemde Kettingbrug, herkenbaar aan de twee markante torens en de stenen leeuwen die de brug bewaken.


Een andere bekende bezienswaardigheid is de Gellert heuvel en de citadel. Ook vanaf hier heeft u een werkelijk uniek uitzicht op de fraaie stad Boedapest. Eigenlijk zijn er teveel bezienswaardigheden in Boedapest om op deze plek op te noemen. Er zijn pleinen en parken, en veel winkelcentra waar u uw ogen zult uitkijken. Veel bezocht wordt de grote Markthal met op de eerste verdieping talrijke souvenirs. Andere veel bezochte bezienswaardigheden zijn het parlement, de classicistische St. Stefanus basiliek met haar markante koepel, de Grote Synagoge van Boedapest ofwel de Synagoge aan de Dohány straat in romantische stijl (1859) en het Margaretha-eiland, de groene 2,8 kilometer lange long van Boedapest, gelegen midden in de Donau. Natuurlijk zijn er nog tientallen andere bezienswaardigheden in deze prachtige stad. 

Onze receptie op het villapark Vargesztes helpt u graag met het boeken van uw transfer naar de stad of met het boeken van uw excursie. Alvast een fijn verblijf in Boedapest!

 UNIEK, uw kans: Een van de AQUA PLUS binnenzwembadvilla's is NU te Koop

Auto huren:15% kortingslink naar HolidayCars